Ce este un hard disk SSD (Solid State Disk)?

Cum arata un hard disk SSD?



Un hard disk (SSD) este un tip nou de hard disk in care locul platanelor a fost luat de chip-uri de memorie flash. Prima companie care a conceput acest tip de hard disk este Samsung, dar in prezent sunt mai multe companii care produc astfel de harduri. Tehnologia SSD ofera rate mai mici de consum de energie si viteze mai mari de transfer, astfel fiind foarte utile mai ales la laptopuri.



Rata de citire a datelor este de aproximativ 67 MB/s iar datele se pot accesa in mai puţin de 0.01 milisecunde (mult mai rapid decat cele mai bune hard diskuri actuale). Legat de consumul de energie, aceste harduri consuma cu 50% mai putina energie decat hardurile convenţionale, si anume 0.9 W fata de 1.9 W la hardurile cu platane.

Chip-urile flash NAND folosite la construirea SSD-urilor sunt de doua feluri, SLC (single level cell), aici se stocheaza un singur bit de informatie pe o celula, SSD-urile construite cu flash SLC sunt scumpe si au capacitati destul de mici, performantele acestora sunt extrem de bune, acestea sunt folosite mai ales in mediul enterprise, la servere si statii de lucru profesionale, unde performanta si durabilitatea sunt cele mai importante, flash-ul SLC este extrem de durabil, rezista la mai multe cicluri de rescriere.

A doua tehnologie fososita la construirea chipurilor flash este MLC (multi level cell), pe aceste chipuri se pot stoca mai multi biti de informatie pe o celula, de cele mai multe ori se stocheaza doi biti de informatie la nivelul unei celule, flash-urile MLC au performante mai slabe insa beneficiaza de capacitati mari si preturi mici, SSD-urile construite cu chip-uri flash MLC sunt cele mai intalnite in magazine si este foarte probabil ca si voi sa cumparati tot un SSD ce are la baza flash-uri MLC.

SLC rezista la 5.000.000 de cicluri de scriere (100.000 pe celula) iar MLC doar la 1.000.000-2.000.000 cicluri de scriere (10.000 pe celula), mai pe Romaneste, un SSD bazat pe SLC are o viata mult mai lunga decat un SSD bazat pe MLC, bineanteles, inainte de toate trebuie sa va  permiteti un SLC, daca nu va permiteti puteti merge pe mana flash-ului MLC, specialistii lucreaza mai concentrat pentru imbunatatirea flash-ului MLC .

Avantajele SSD-urilor:

Viteza de citire mare – de mai multe ori mai rapide decât cele mai rapide hard diskuri conventionale
Timpul de citire si scriere scazut, de sute de ori mai rapide decat la hardurile mecanice
Timpul de citire/scriere mai rapid
Consumul de energie redus, deoarece nu exista parti mecanice care trebuie învârtite (cum sunt platanele la hard diskuri), consumul de energie este scăzut şi de asemenea căldura este scăzută(nu există forţe de frecare)
Nu scoate zgomot (datorita lipsei partilor mecanice)
SSD-urile au o uzura foarte mica si o rezistenta mare la soc, vibratii si temperatura
Un startup mult mai rapid
Securitate – Se pot curata de toate datele intr-un timp foarte scurt
Timpul de căutare a datelor (Seek time) este constant si performantele nu scad dacă hardul este plin.
Greutate mica fata de hardurile standard
Dezavantajele SSD-urilor:

Preţul – Preţul pe GB este mult mai mare decât la hardurile mecanice, in jur de 10$/GB fata de 0.25$/GB la hardurile obişnuite.
Timpul de scriere mai mare – Memoriile flash au un timp de scriere mai mare decat harduri mecanice (in jur de 18 MB/s fata de peste 50 MB/s la harduri cu platane).
Viata mai scurta – SSD-urile bazate pe memorii flash au un ciclu de scriere/citire limitat comparat cu hardurile cu platane.
Recuperarea datelor este scăzută – Dacă intervine vreo problema mecanica, datele sunt pierdute complet.
SSD-urile sunt vulnerabile la pene de curent, campuri magnetice si incărcari electrice.
Inca nu exista un mediu de stocare a datelor 100% sigur.

Acestea sunt mult mai rezistente la socuri fata de harduri dar sunt destul de sensibile in ceea ce priveste interactiunile de natura electrica.
Asa ca mare grija daca eveti copii sau chiar si voi daca aveti obiceiul sa opriti pc-ul direct din tasta de pornire-oprire,ca ssd-ul vostru nu v-a avea o viata foarte lunga si in plus de asta o sa cam ramaneti si fara datele de pe el.
В Blogger В Twitter Marcaje

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aboneaza-te prin E-mail si vei primi actualizari gratuite cu noile postari!
Booking.com